High-end woon- en werkomgeving in Horsterwold

In de raadsvergadering van 28 mei 2019, hebben de oppositiepartijen Zeewolde Liberaal, D66, Burgerbelang en PvdA/GroenLinks het gehad over het toekomstbestendig wonen en werken op buitenplaats Horsterwold.

Wij wilden hiermee een streep zetten onder de lange en roerige geschiedenis en het intensieve handhavingsbeleid op de Buitenplaats Horsterwold. Wij zien namelijk de mogelijkheid de buitenplaats te transformeren naar een toekomstbestendige high-end woon- en werkomgeving.

Een eindeloze en heilloze weg

Het migrainedossier Buitenplaats Horsterwold heeft namelijk al veel te lang geduurd. Het kost de gemeenschap veel geld, legt een groot beslag op de handhavingscapaciteit en wij hebben sterk onze bedenkingen over de manier waarop er gecontroleerd en gehandhaafd wordt. Het gemeentelijk beleid lijkt enkel nog gericht te zijn op zeer intensieve controles. Een heilloze weg die nergens toe leidt, anders dan een onleefbare situatie voor alle betrokkenen en een verloederde buitenplaats waar veel recreatiewoningen leegstaan, kavels onbebouwd blijven en illegale arbeidsmigranten verblijven. Wat ook weer een gevolg is van het huidige beleid.

Dit kan volgens ons echt anders wat uiteindelijk moet zorgen voor een win-win situatie voor gemeente en eigenaren. De Rijksoverheid biedt inmiddels meer ruimte aan gemeenten om waar nodig verantwoord recreatieparken naar een woonbestemming te kunnen herbestemmen. Veel gemeenten, zoals Harderwijk, hebben daar al voor gekozen.

High-end woon- en werkomgeving in Horsterwold

Wij zien een high-end woon- en werkomgeving met villa’s en specifieke maatschappelijke functies voor ons. Dat sluit ook nog eens mooi aan op een eerder voorstel van het college om nabij de Golfbaan woon-, eet- en kantoorvilla’s neer te zetten en bijzondere functies voor bijvoorbeeld vergaderen, wellness, zorg en revalidatie aan te bieden. Zo’n hoogwaardige woon- en werkomgeving past uitstekend in de parkachtige setting van buitenplaats Horsterwold.

Een dergelijk transformatietraject zal niet makkelijk zijn en veel tijd kosten. We zijn zomaar vele jaren verder, naast het herstellen van het vertrouwen tussen eigenaren en gemeente, liggen er talloze financiële, juridische, ruimtelijke en planologische uitdagingen te wachten, maar waar een wil is, is een weg dus zet een streep onder het verleden en ga vooruit!”

Gesloten houding past bij het huidige beleid

Helaas heeft de motie, ingediend door bovenstaande partijen, geen gehoor gevonden bij Leefbaar Zeewolde, VVD, CDA en ChristenUnie. Zij zijn helaas niet bereid eens nader met elkaar in gesprek te gaan en beleid dat wij al 15 jaar uitvoeren eens tegen het licht te houden en tot een oplossing te komen. Halsstarrig helaas.

Vorig bericht
Een sprong in het diepe
Volgend bericht
Algemene beschouwingen 2019

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu