Hoe staat het met de Schulddienstverlening in 2020?

In maart 2019 zijn voor 2020 de plannen gemaakt voor een verbeterde aanpak van de Schulddienstverlening en Verordening Maatschappelijke Bijdragen van Zeewolde. Dat deze verbeterde aanpak moest komen is geen positief nieuws. De schuldproblematiek van de inwoners is namelijk groter dan ooit doordat de verschillen in inkomens groter zijn geworden. In Zeewolde heeft maar liefst 18% van de huishoudens moeite om rond te komen, wat neerkomt op ongeveer 4.000 inwoners. 700 hiervan zijn minderjarig; dringend tijd voor een nieuwe aanpak!

Schokkende cijfers laten harde waarheid zien

Wij schrokken opnieuw van deze aantallen, ook al was dit ons bekend. Hiermee wordt de omvang van inwoners die het financieel lastig hebben in ons dorp wel zichtbaar. Harde cijfers en een harde werkelijkheid. Bestaanszekerheid is voor iedereen van groot belang. Iedereen moet mee kunnen doen en een stabiele financiële situatie is daarbij een belangrijke factor. Als je schulden hebt en moeilijk tot niet kan rondkomen, houdt dat je dag en nacht bezig. De wasmachine zal maar kapotgaan en een nieuwe machine kopen is dan totaal niet vanzelfsprekend.

Met deze nieuwe aanpak wordt beter gekeken naar preventie en vroege signalering, want voorkomen is nog altijd beter dan genezen. De Maatschappelijke Dienst Flevoland (MDF) en het Zelfstandigen Loket Flevoland (ZLF) zijn onze lokale partners en van groot belang voor Zeewolde. Deze organisaties kennen onze inwoners en hebben het vertrouwen om hen te helpen en ondersteunen bij het oplossen van problemen. Als PvdA/GroenLinks vinden wij het belangrijk dat er meer ruchtbaarheid wordt gegeven aan de mogelijkheden om schulden te voorkomen. De weg vinden naar oplossingen is vaak lastig, want de drempel is hoog. Je stapt tenslotte niet zomaar naar iemand toe om je te helpen, veelal uit schaamte. De hulp moet goed te benaderen en makkelijk te vinden zijn. Met deze nieuwe aanpak is de eerste stap gezet.

Verordening Maatschappelijke Bijdragen Zeewolde 2020

Deze verordening is bedoeld om deelname aan maatschappelijke en sportieve activiteiten mogelijk te maken voor gezinnen met een laag inkomen. Daarnaast biedt het de mogelijkheid voor kinderen tot 18 jaar deel te nemen aan het jeugdfonds sport en cultuur.

In juni 2018 hebben wij al ingestemd met een kindpakket voor Zeewolde, maar nu wordt het uitgebreid met beschikbare plekken in het jeugdfonds sport en cultuur en het zwemfonds. Achtergrond hiervan is dat contributies en lesgelden direct aan verenigingen zelf betaald worden. Hiermee komen de budgetten terecht waar ze voor bedoeld zijn. Deze Maatschappelijke Bijdrage kan worden ingezet voor andere voorzieningen zoals bijvoorbeeld een lidmaatschap voor de bibliotheek, schoolreiskosten, enz.

Gezinnen gaan actief geïnformeerd worden over de wijzigingen en mogelijkheden. En mede op ons verzoek worden verenigingen en organisaties van deze nieuwe mogelijkheid in kennis gesteld. De verenigingen kunnen zo zelf kinderen enthousiasmeren om deel te nemen aan activiteiten op het gebied van sport en cultuur.

Mooie vooruitgang en meer mogelijkheden voor kinderen

Wij zijn blij dat we dit voorzieningenpakket aan kinderen uit gezinnen met een laag inkomen kunnen bieden. Aandacht en hulp is hard nodig om volwaardig mee te kunnen doen aan activiteiten in Zeewolde, zeker voor de opgroeiende kinderen.

Met deze besluiten hebben we een mooie stap gezet voor een sociaal en betrokken Zeewolde!

Vorig bericht
Grondgebonden zon, wordt Zeewolde duurzamer?
Volgend bericht
Een sprong in het diepe

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu