Voor een schonere toekomst

Duurzaam

De PvdA/GroenLinks ziet de urgentie van de klimaatproblematiek. De noodzaak is simpelweg te hoog om te wachten met een energietransitie. Het voorkeursscenario van het college? Uitstellen van de warmtetransitie, omdat wij in Zeewolde de zogenaamde wet van remmende voorsprong hebben. Dit komt doordat zowel de woningen als het energienetwerk nog relatief jong zijn. Legitiem dus om verdere ontwikkelingen op dit gebied af te wachten.

Als gemeente moeten we het voorbeeld geven

Wij zijn hier GEEN voorstander van. De inzet kan laag zijn, maar toch nodig om een start te maken voor een schonere toekomst. Het zijn namelijk wel onze inspanningen voor duurzaamheid die leiden tot de wereld waar we onze kinderen en kleinkinderen op laten wandelen, en daar moeten we serieus mee omgaan. Mochten inwoners van Zeewolde hier goede ideeën voor hebben; wij omarmen en steunen ieder initiatief hierin. Daarnaast zullen we als gemeente het voortouw hierin moeten nemen. Dit kan door het plaatsen van zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen als scholen en sporthallen. PvdA/GroenLinks vindt duurzaamheid enorm belangrijk en mede dankzij onze steun is er dan ook een nieuw voorstel op tafel gekomen voor verdere ontwikkeling hierin.

Verduurzamen moet vandaag nog

Verder konden wij ons wél weer vinden in scenario 2, waarbij wij nog aandacht hebben gevraagd voor de verhouding grondgebonden zon op wel of niet agrarisch gebied. Inmiddels zijn er namelijk diverse initiatieven vanuit de agrariërs o.a. via de Windunie en BestWatt. Deze initiatiefnemers vragen vooral ook te kijken naar het rendement, de combinatie van zonnepanelen, en windmolens die dicht bij elkaar staan. Door gebruik te maken van één aansluiting kan geld bespaard worden. Ook daarin is een verstandige keuze van belang vinden wij. Wij zeggen: begin zo snel mogelijk met de grondgebonden zon. Op die manier kunnen reeds aangediende initiatieven de openstellingsronde van de SDE subsidie van maart 2019 halen.

Wij vinden dat Zeewolde zeker op het terrein van duurzaamheid niet achter mag blijven. Ons credo: DOEN! Wij zijn blij met deze volgende stap in het proces van klimaatproblematiek en hoe wij als Zeewolde daar een positieve bijdrage aan kunnen leveren.

Vorig bericht
Zorgkosten veroorzaken kopzorgen
Volgend bericht
Bestemmingsplannen betekenen eindstation voor kleine ondernemers

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu